niedziela, 13 września 2015

ZALEWAJKA MAHAKAMSKA

krzysztofwinnicki.blogspot.com
HOT SOUP

"Jeśli Zalewajkę Mahakamską" uczynić, to tym sposobem. Jeśli latem kurek, jeśli jesienią gąsek zielonych nazbieraj. Jeśli zimą albo na przedwiośniu wypadło, weźmij grzybów suszonych przygarść sporą. W garnuszku wodą zalej, mocz przez noc, rankiem posól, pół cebuli wrzuć, gotuj. Odcedź, ale wywaru nie zmarnuj, zlej go w naczynie, ino bacznie miej, by bez piachu, któren niechybnie na dnie garnuszka osiadł był. Kartofli ugotuj, w kostkę pokrój. Weź boczku tłustego bogato, porżnij, ugotuj, przesmaż. Cebuli narżnij w półtalarki, w tłuszczu z boczkiem topionym smaż tęgo aż się prawie przypali. Weźnij sagan wielki, wrzuć weń wszystko, a i o grzybach pokrojonych nie zapomnij. Zalej grzybnym wywarem, wody dodaj, ile trza, zalej wedle smaku zakwasem żurowym-jak taki zakwas uczynić, w inszym miejscu przepis jest. Zagotuj, solą, pieprzem i majerankiem przypraw wedle upodobania i chęci. Słoniną topioną okraś. Śmietaną zabielić, kwestia gustu, ale bacz: to wbrew naszej krasnoludzkiej tradycji, to na ludzką modłę zalewajkę śmietaną zabielać."
Przepis na zalewajkę  przepisany z: Sezon Burz, Wiedźmin, Andrzej Sapkowski s. 206, polecam Krzysztof Winnicki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz