![]() |
HOT SOUP |
"Jeśli Zalewajkę Mahakamską" uczynić, to tym sposobem. Jeśli latem kurek, jeśli jesienią gąsek zielonych nazbieraj. Jeśli zimą albo na przedwiośniu wypadło, weźmij grzybów suszonych przygarść sporą. W garnuszku wodą zalej, mocz przez noc, rankiem posól, pół cebuli wrzuć, gotuj. Odcedź, ale wywaru nie zmarnuj, zlej go w naczynie, ino bacznie miej, by bez piachu, któren niechybnie na dnie garnuszka osiadł był. Kartofli ugotuj, w kostkę pokrój. Weź boczku tłustego bogato, porżnij, ugotuj, przesmaż. Cebuli narżnij w półtalarki, w tłuszczu z boczkiem topionym smaż tęgo aż się prawie przypali. Weźnij sagan wielki, wrzuć weń wszystko, a i o grzybach pokrojonych nie zapomnij. Zalej grzybnym wywarem, wody dodaj, ile trza, zalej wedle smaku zakwasem żurowym-jak taki zakwas uczynić, w inszym miejscu przepis jest. Zagotuj, solą, pieprzem i majerankiem przypraw wedle upodobania i chęci. Słoniną topioną okraś. Śmietaną zabielić, kwestia gustu, ale bacz: to wbrew naszej krasnoludzkiej tradycji, to na ludzką modłę zalewajkę śmietaną zabielać."
Przepis na zalewajkę przepisany z: Sezon Burz, Wiedźmin, Andrzej Sapkowski s. 206, polecam Krzysztof Winnicki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz